Πώς η ανίχνευση κόπωσης σώζει ζωές;

Ναι, είναι γεγονός ότι στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει σύστημα για ανίχνευση κόπωσης και πραγματικά σώζει ζωές.

Ακούστε το άρθρο

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν προοδεύσει σημαντικά, καθώς η πλειοψηφία των νέων μοντέλων διαθέτουν προηγμένα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού. Μάλιστα, συνεχώς αναφέρουμε ότι κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο έχει πληθώρα συστημάτων υποστήριξης του οδηγού. Αυτό σε μία προσπάθεια για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Πλέον, η σύγχρονη τεχνολογία είναι με το μέρος των κατασκευαστών. Ανάμεσα στις διαθέσιμες τεχνολογίες υπάρχει μία εξαιρετικά σημαντική που βοηθάει στην ανίχνευση κόπωσης του οδηγού. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι εφικτή μέσω διαφόρων αισθητήρων για την ανάλυση διαφορετικών παραμέτρων.

Το σωτήριο κόλπο με τις ζώνες ασφαλείας που δεν ήξερες!

Πώς όμως σώζει ζωές;

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για μία τεχνολογία αρκετά σύνθετη, με πλήθος αισθητήρων και… σοφιστικέ λογισμικό. Η τεχνολογία για την ανίχνευση κόπωσης του οδηγού είναι η Driver Fatigue Detection. Αυτή κάνει χρήση απτικών αισθητήρων στο τιμόνι και παράλληλα διαθέτει έναν αλγόριθμο αναγνώρισης κινήσεων.

Με αυτά τα στοιχεία, το σύστημα μπορεί να διαπιστώσει, αν ο οδηγός κρατάει το τιμόνι και με τα 2 χέρια. Αν ο χειριστής δεν έχει επαφή με το τιμόνι για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε οπτικές και ηχητικές ενδείξεις τον ενημερώνουν να πιάσει πάλι το τιμόνι. Αν τώρα ο οδηγός δεν αντιδράσει, συνδυαστικά με τα υπόλοιπα συστήματα ADAS υπάρχει η δυνατότητα για την πλήρη ακινητοποίηση του αυτοκινήτου.

Το προσκέφαλο των καθισμάτων σώζει ζωές

Επιπρόσθετα, το Driver Fatigue Detection ελέγχει συνολικά τις κινήσεις του οδηγού. Ανάλογα με την νευρικότητα που εμφανίζει, ενημερώνει τον οδηγό για την κούραση του, ώστε να κάνει στάση σύντομα. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κάνει μερικά βήματα παραπάνω. Έχουν τοποθετήσει στο τιμόνι ή μέσα στον πίνακα οργάνων, κάμερες που αναλύουν το επίπεδο προσοχής του οδηγού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι 2 κάμερες, με την πρώτη να ελέγχει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο περιβάλλον του. Η δεύτερη, είναι απέναντι ακριβώς από τον οδηγό και αναλύει το βλέμμα, την κίνηση του προσώπου και των βλεφάρων του για να εντοπίσει ενδείξεις κόπωσης.

Ποιοι βλέπουν το… «τυφλό σημείο»;

Ε, πιείτε και έναν καφέ!

Όταν πρέπει να γίνει στάση, μία σχετική ένδειξη ανάβει στον πίνακα οργάνων. Στην πλειοψηφία τους, οι κατασκευαστές απεικονίζουν την ανάγκη για στάση με ένα φλιτζάνι καφέ. Πέρα από την κούπα καφέ, ο οδηγός λαμβάνει γραπτό μήνυμα και ηχητική προειδοποίηση.

abb_img