Ναι δεν ζούμε στις χρυσές εποχές του παρελθόντος, όπου το… χρήμα έρεε άφθονο. Όμως για όσους έχουν μία μεγαλύτερη άνεση από τους υπόλοιπους, καλό είναι να γνωρίζουν πόσα χρήματα μπορεί να μεταφέρει κανείς με αυτοκίνητο.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην Ελλάδα υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με το ρευστό που μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε συναλλαγή. Όλο αυτό γίνεται ώστε ένα καταπολεμηθεί η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αλλά και για να μειωθεί (ιδανικά να αποκλειστεί) κάθε πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Πώς μπορείς να χάσεις το δίπλωμα σου στα διόδια;
Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι το όριο συναλλαγών με μετρητά είναι στα 500 ευρώ. Από αυτό το ποσό και πάνω πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά. Σαφώς και το όριο των 500 ευρώ δεν είναι αυτό που μπορεί να μεταφέρει κάποιος με το αυτοκίνητό του. Είναι μεγαλύτερο! Αλλά αν σε έλεγχο της Αστυνομίας, ο οδηγός βρεθεί με ένα πολύ μεγάλο ποσό, τότε θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Και το κυριότερο να αποδείξει ότι το ποσό αυτό είναι νόμιμα στην κατοχή του.
Πώς λειτουργεί το σύστημα eCall;
Τελικά πόσα χρήματα μπορεί να μεταφέρει κανείς με αυτοκίνητο;
Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος για το μέγιστο ποσό που μπορεί να μεταφέρει κανείς στο αυτοκίνητό του. Τα μέγιστα όρια και οι σχετικοί περιορισμοί στο ρευστό, υπάρχουν όταν κάποιος σκοπεύει να βγει εκτός συνόρων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο εκάστοτε οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει πώς είτε εισέλθει, είτε εξέλθει στην Ελλάδα, είτε σε χώρα της Ε.Ε. είτε όχι, αν έχει 10.000 ευρώ ή περισσότερα, πρέπει να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές. Αυτός ο περιορισμός ισχύει για οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ή νομισματικό μέσο μπορεί να μεταβιβαστεί ανώνυμα από ένα πρόσωπο σε άλλο.
Μπορείς να σβήσεις το πρόστιμο από… κλήση της Τροχαίας;
Προσοχή υπάρχει ο κίνδυνος κατάσχεσης!
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η μεταφορά μετρητών στο εξωτερικό είναι εφικτή, αλλά έως 2.300 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι. Αν τώρα σκοπεύει κάποιος να ταξιδέψει με 10.000 ευρώ και πάνω, πρέπει να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές.
Αν δεν το κάνετε και δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι κατέχετε αυτά τα χρήματα νόμιμα, θα επιβληθούν κυρώσεις. Αυτές διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Η δέσμευση μπορεί να διαρκέσει έως 3 μήνες, με επιφύλαξη των διατάξεων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσου με το 25% του ποσού των μη δηλωθέντων διαθεσίμων.