Αναστάσης Διακουμάκος: Το πρώτο ημιαυτόνομο ηλιακό πατίνι είναι ελληνικό!

Ο Αναστάσης Διακουμάκος δημιούργησε το πρώτο ημιαυτόνομο ηλιακό πατίνι, με ηλιακά πάνελ και ειδικούς αισθητήρες ανίχνευσης μικροσωματιδίων.

Ακούστε το άρθρο

Συνήθως αντίστοιχες ειδήσεις σας τις μεταφέρουμε κυρίως από την Αμερική, την Αγγλία ή από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Χώρες όπου η καινοτομία ανθεί και η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται ραγδαία. Και όμως ένα ηλιακό πατίνι έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, από τον Αναστάση Διακουμάκο, ο οποίος έχει σπουδάσει στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του Βόλου.

Ο Αναστάσης από μικρός αγαπούσε την έρευνα, την τεχνολογία, τους υπολογιστές και οτιδήποτε έχει σχέση με τη σωστή εγκατάσταση και λειτουργία του υλικού και του λογισμικού. Αργότερα καταπιάστηκε με τον επαγγελματικό σχεδιασμό και την κατασκευή ηχείων. Ενώ τελευταία υλοποίησε ένα πιο σύνθετο project. Την δημιουργία ενός πρωτότυπου ηλεκτρικού πατινιού. 

Η δημιουργία του πρωτότυπου ηλεκτρικού πατινιού για το οποίο μιλήσαμε μαζί του, του χάρισε δυο υποτροφίες. Ενώ τον Οκτώβριο του 2021 το παρουσίασε στην έκθεση καινοτομίας Beyond 4.0 εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αναστάσης Διακουμάκος: Το πρώτο ημιαυτόνομο ηλιακό πατίνι είναι ελληνικό!

Φάκελος φόρτιση ηλεκτρικού: Όλα τα apps για να φορτίσεις!

– Πώς προέκυψε η ιδέα της διαμόρφωσης του ηλιακού πατινιού;

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας, ανέπτυξα και κατασκεύασα ένα ηλεκτρικό πατίνι. Πρωταρχικός στόχος του ερευνητικού έργου, ήταν ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η κατασκευή ενός πρωτότυπου ηλεκτρικού πατινιού, φιλικού προς το περιβάλλον.

Αλλά και η ενσωμάτωση σε αυτό τεχνολογιών που έως τώρα δεν έχουν προσαρμοστεί ξανά σε αντίστοιχη κατασκευή. Σημαντική πρωτοτυπία η οποία εφαρμόστηκε στο ηλεκτρικό πατίνι, ήταν η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών πάνελ στον σκελετό του πατινιού.

Ο στόχος ήταν η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για μερική ή και ολική φόρτιση της μπαταρίας. Κάτι που το καθιστά ενεργειακά αυτόνομο και του προσδίδει έναν οικολογικό χαρακτήρα, ξεχωρίζοντας το από οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό πατίνι κυκλοφορεί στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Αυτοκίνηση Anytime 2022: Έρχεται από 14-22 Μαΐου!

– Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που το κάνουν να ξεχωρίζει;

Αξιοσημείωτη προσθήκη στην κατασκευή ήταν η ενσωμάτωση ειδικών αισθητήρων ανίχνευσης μικροσωματιδίων, τους οποίους πρότεινε ο Δρ. Γιώργος Σαχαρίδης, επικεφαλής του Green Your Air. Ένα πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στην συγκέντρωση δεδομένων που αφορούν την αέρια ρύπανση.

Οι ειδικοί αισθητήρες καθιστούν δυνατή τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο. Συνεπώς συνεισφέρουν στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Με την ενσωμάτωση επιπλέον μιας συσκευής GPS στην κατασκευή είναι δυνατή η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην τοποθεσία όπου κινείται το ηλεκτρικό πατίνι.

Το σύνολο των καινοτομιών που εφαρμόστηκαν στην κατασκευή του πρωτότυπου ηλεκτρικού πατινιού, το καθιστούν ίσως το πρώτο πράσινο ηλεκτρικό πατίνι.

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Στα 8.000 ευρώ η επιδότηση!

– Μιλήστε μας για την διαδικασία της δημιουργίας του.

Έπειτα από μια εκτενή μελέτη και ερευνητική διαδικασία γύρω από τα απαραίτητα για την κατασκευή εξαρτήματα και υλικά, έγινε πρώτα ο 3D σχεδιασμός του σκελετού. Έπειτα ξεκίνησε η κατασκευή του.

Αναστάσης Διακουμάκος: Το πρώτο ημιαυτόνομο ηλιακό πατίνι είναι ελληνικό!

Η τελική κατασκευή παρουσιάζει έναν πολύ στιβαρό σκελετό που αποτελείται από χαλύβδινους κοιλοδοκούς και λεπτές λαμαρίνες. Επιπλέον, το πρωτότυπο διαθέτει σύστημα ανάρτησης μπροστά και πίσω, προσδίδοντας του εξαιρετικής ποιότητας κύλιση τόσο σε άσφαλτο όσο και σε χώμα. Ενώ για το σύστημα της πέδησης έχουν προσαρμοστεί στους τροχούς του, μηχανικά δισκόφρενα.

Ubitricity: Φόρτιση ηλεκτρικού στα φανάρια του Βερολίνου

– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Ο ηλεκτροκινητήρας των 1000 watt, επιτρέπει την κίνηση με ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 60 χλμ./ώρα. Ενώ η μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία 48 Volt 21 Ah, του χαρίζει μέγιστη αυτονομία 50 χιλιομέτρων.

Η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας με ταχυφορτιστή μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις 3,5 ώρες. Ενώ με την χρήση των φωτοβολταϊκών, λόγω της μικρής επιφάνειάς τους, η φόρτιση είναι πιο αργή με αποτέλεσμα η χιλιομετρική αυτονομία μετά από 5-7 ώρες ηλιοφάνειας να φτάνει τα 8-10 χιλιόμετρα.

Σαφέστατα, η απόδοση της ηλιακής φόρτισης μέσω των φωτοβολταϊκών μπορεί να βελτιωθεί αρκετά με την αξιοποίηση ακόμα μεγαλύτερης επιφάνειας, αλλά και με την χρήση αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών πάνελ.

Αναστάσης Διακουμάκος: Το πρώτο ημιαυτόνομο ηλιακό πατίνι είναι ελληνικό!

Sunnyclist: Το ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα… από την Κρήτη!

– Ποιες είναι οι προσδοκίες, τα τρέχοντα ή και τα μελλοντικά σχέδια αναφορικά με το ηλιακό πατίνι;

Το πρωτότυπο αυτό ηλιακό πατίνι αποτελεί μια καινοτόμο ιδέα. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να αποτελέσει μια εφικτή λύση ηλεκτροκίνησης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μπορεί επίσης να δώσει το έναυσμα στην εφαρμογή παρόμοιων συστημάτων και σε άλλα οχήματα. Όπως είναι για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα αυτοκίνητα, καθιστώντας τα ενεργειακά αυτόνομα.

abb_img