Τα Τρίκαλα συνεχίζουν να «κινούνται»… αυτόνομα!

Η πόλη των Τρικάλων, μέσω της e-trikala ΑΕ, συμμετέχει στο έργο SHOW ως «δορυφόρος» πιλοτική εφαρμογή για το μέλλον της αστικής κινητικότητας.

Για ακόμη μία φορά τα Τρίκαλα τολμούν, καινοτομούν και εντυπωσιάζουν. Η θεσσαλική πόλη «αγκαλιάζει» και πάλι την αυτόνομη οδήγηση, όπως είχε κάνει και το 2014. Τότε, είχε τραβήξει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, καθώς ήταν από τις λίγες πόλεις με αυτόνομα οχήματα. Τώρα, 9 χρόνια μετά έκαναν την εμφάνισή τους, νέα οχήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Πιο συγκεκριμένα, η πόλη παρουσίασε τα αυτόνομα οχήματα στο πλαίσιο της έναρξης των πιλοτικών δοκιμών του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW (SHared automation Operating models for Worldwide adoption).

Τρίκαλα: Τα ρομπότ Yape μεταφέρουν τα γράμματα του Άι-Βασίλη

Τα Τρίκαλα «δοκιμάζουν» το… μέλλον της αστικής κινητικότητας

Η πόλη των Τρικάλων, μέσω της e-trikala ΑΕ, συμμετέχει στο έργο SHOW ως «δορυφόρος» πιλοτική εφαρμογή, με συνδυασμό αυτοματοποιημένων εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών.

Η πιλοτική εφαρμογή θα εξυπηρετεί σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος για την πόλη. Όπως είναι για παράδειγμα, ο σταθμός ΟΣΕ, ο Μύλος Ματσόπουλου και τα ΤΕΦΑΑ, συνδέοντας το κέντρο με τα προάστια της πόλης. Επιπλέον, στην πιλοτική εφαρμογή θα χρησιμοποιηθούν 2 οχήματα minivan με χωρητικότητα 6 επιβάτες το καθένα.

Στα Τρίκαλα το νέο σχέδιο για την αυτόνομη οδήγηση

Πλήρης υποστήριξη για την υλοποίηση του προγράμματος SHOW

Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος είναι ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ. Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμμετέχει μεταξύ άλλων το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Επίσης, συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Πανεπιστήμιο της Γένοβας (UNIGE).

Πρατήρια υδρογόνου: Αυτές είναι οι προδιαγραφές για την Ελλάδα

Γνωρίζοντας τα αυτοματοποιημένα οχήματα

Τα νέα αυτόνομα οχήματα στους δρόμους των Τρικάλων είναι ηλεκτρικά και λειτουργούν με τεχνολογία 5G. Ο ηλεκτρονικός «εγκέφαλός» τους επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τους αισθητήρες του οχήματος και επικοινωνεί με το Κέντρο Ελέγχου.

Επιπλέον, η κίνησή τους θα είναι εφικτή μετά από πρόσκληση που θα κάνει ο πολίτης μέσω σχετικής εφαρμογής SuburVan.

Ο Αθηναϊκός Ποδηλατόδρομος είναι ο μεγαλύτερος!

Περιορισμένη χρήση στην αρχή

Σε πρώτη φάση, θα το χρησιμοποιούν οι φοιτητές ΤΕΦΑΑ, οι σπουδαστές ΣΜΥ, οι υπάλληλοι του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και στελέχη της e-trikala ΑΕ. Τέλος, η έναρξη των δρομολογίων θα γίνει το επόμενο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με την αδειοδότηση.

Editorial