Μεταβίβαση οχήματος: Υπολογίζεις και πληρώνεις ηλεκτρονικά!

Η μεταβίβαση οχήματος θα πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά, τόσο σε ότι αφορά στον υπολογισμό των τελών, όσο και στην πληρωμή τους.

Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, ο καθένας μπορεί να προχωρήσει σε μεταβίβαση του οχήματος του, εύκολα και κυρίως διαδικτυακά. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου».

Φθηνότερα διόδια για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών

Την εν λόγω υπηρεσία μπορεί να τη βρει κάποιος στο gov.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Επιπλέον, είναι δυνατή η απευθείας είσοδος στην πλατφόρμα εδώ.

Επίσημο: Τέλη κυκλοφορίας μήνα-μήνα!

Η νέα υπηρεσία για τα τέλη μεταβίβασης

Η υπηρεσία, πλέον δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες ηλεκτρονικού υπολογισμού και πληρωμής των τελών μεταβίβασης οχήματος. Επιπλέον, έχουν πρόσβαση στη λίστα των τραπεζικών λογαριασμών των περιφερειακών ενοτήτων όλης της χώρας, ώστε να πληρώσουν τα τέλη μεταβίβασης. Έτσι, θα επιλέξουν την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους και θα ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος.

Πώς αλλάζω δίπλωμα οδήγησης λόγω φθοράς;

Η διαδικασία για τα τέλη μεταβίβασης απαιτεί τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ΑΦΜ ιδιοκτήτη
  • Αριθμό κυκλοφορίας του υπό μεταβίβαση οχήματος
  • Ποσοστό κυριότητας 
  • Έκδοση παραστατικού
  • Υπηρεσία, η οποία θα πραγματοποιήσει τη μεταβίβαση

1544: Ένας νέος αριθμός για τους οδηγούς στην Αττική

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα το ποσό και εμφανίζει το IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους μπορεί να καταθέσει κάποιος τα χρήματα. Ακόμη, για όποια τράπεζα είναι στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ, η εφαρμογή θα εμφανίζει τον κωδικό RF. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, είναι δυνατή η πληρωμή των τελών σε οποιαδήποτε τράπεζα με φυσική παρουσία ή ηλεκτρονικά.

Αθήνα: Επιχείρηση «σκούπα» για 85 εγκαταλελειμμένα οχήματα

Τα πλεονεκτήματα της νέας διαδικασίας

Τα τέλη μεταβίβασης και η πληρωμή τους, ταλαιπωρούσαν μέχρι πρότινος σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες. Πλέον, αυτό αλλάζει. Οι πολίτες, δηλαδή, δεν θα μεταβαίνουν εις διπλούν σε ΚΕΠ ή στην αρμόδια Περιφέρεια και την τράπεζα, πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης οχήματος.

Ποιοι απολαμβάνουν δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ;

Η πλατφόρμα, λοιπόν, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος. Οι υπεύθυνοι, επομένως, στοχεύουν σε μια αμιγώς ψηφιακή διαδικασία χωρίς την προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού (χειρόγραφη αίτηση, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ, βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας).

Επιδότηση καυσίμων ως αντίβαρο για την ακρίβεια

Ποιοι κρύβονται πίσω από τη δημιουργία της πλατφόρμας

Η δημιουργία της υπηρεσίας προέκυψε από τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Τέλος, την πλατφόρμα σχεδίασε και υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών.

 

abb_img